پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۰۳

ارائه خدمات قاليشويي در تهران

نگاهي به ثبت ملي “ثبت جهاني مراسم قالي شويان مشهد اردهال”در راديو فرهنگ‌

۲۴ بازديد

نگاهي به ثبت ملي “ثبت جهاني مراسم قالي شويان مشهد اردهال”در راديو فرهنگ‌



برنامه 'هفت اورنگ' چهارشنبه ۵ آبان ماه با موضوع “ثبت جهاني مراسم قالي شويان مشهد اردهال” از راديو فرهنگ پخش مي شود.



به گزارش جهاني پرس، دربرنامه هفت اورنگ كه به معرفي ثبت ملي و جهاني ميراث ناملموس ايران زمين اختصاص دارد امروز ثبت ملي “ثبت جهاني مراسم قالي شويان مشهد اردهال” بررسي مي شود.

در برنامه اين هفته با «عباس تراب زاده»؛ (كارشناس و مسئول ميراث فرهنگي ناملموس استان اصفهان و شهرستان كاشان) و آقاي احترامي؛ مسئوول ستاد مراسم قالي شويان كاشان گفت و گو مي شود.


كميته حمايت از ميراث فرهنگي ناملموس يونسكو در جلسه‌اي در محل اصلي اين سازمان، 16آيين جديد از كشورهاي مختلف ازجمله ايران را به فهرست ميراث فرهنگي ناملموس بشريت اضافه كرد كه مراسم قاليشويان در مشهد اردهال كاشان نيز يكي از آيين‌هاي به‌ثبت‌رسيده در فهرست جديد يونسكو است.

برگزاري آيين قاليشويان در مشهد اردهال كاشان همزمان با سالروز شهادت حضرت سلطان علي بن امام محمدباقر(ع) در دومين جمعه از مهرماه انجام مي‌شود. برگزاري اين آيين به‌منظور بزرگداشت مقام «سلطان علي» و در بقعه ايشان صورت مي‌گيرد.


مهرماه هر سال در روز سيزدهم اهالي روستاي فيـن كاشان يكي از قالي‌هاي درون بناي امامزاده را به‌عنوان سمبل قالي‌اي كه كالبد سلطان علي را پس از مرگ در آن پيچيده بودند، به‌صورت لوله‌شده بر دوش مي‌گيرند و جوانان اين قالي را به سوي چشمه‌اي در حدود چند صد متري شرق بنا مي‌برند. به‌دنبال اين گروه، گروهي ديگر كه هر يك چوبدستي بلندي در دست دارند، حركت مي‌كنند و با تكان دادن چوبدستي در هوا به نبرد نمادين با قاتل امامزاده مي‌پردازند.

قالي كنار چشمه به زمين مي‌آيد و آب چشمه را به نشانه غسل دادن امامزاده بر آن مي‌افشانند و آنگاه دوباره آن‌را با شور و هيجان به سوي بنا بازمي‌گردانند. پيش از ورود قالي به آرامگاه، آنها كه چوبدستي در دست دارند با دويدن و تكان دادن چوب‌ها و فرياد و شعارهاي مهيج، نبرد با قاتل امامزاده را دنبال مي‌كنند. رسيدن حاملان قالي به درگاه ورودي امامزاده و سپردن آن به گروهي ديگر كه مي‌بايد آن‌را به درون ببرند نيز همراه با تشريفات خاصي صورت مي‌گيرد كه جذابيت اين مراسم را دوچندان كرده است.اين مراسم منحصراً توسط اهالي روستاي فيـن كاشان برگزار مي‌شود و ديگران حق شركت در آن‌را ندارند و تنها تماشاچي هستند.

ثبت پرونده قاليشويان مشهد اردهال به‌عنوان دهمين اثر ميراث فرهنگي معنوي (ناملموس) ايران در هفتمين اجلاس كميته ميراث معنوي يونسكو كه در پاريس برگزار شد و پرونده مراسم قاليشويان مشهد اردهال از طرف جمهوري اسلامي ايران ارائه شد و به ثبت جهاني رسيد.

تاكنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.